esmaspäev, 25. august 2014

Miks ma alustan blogimist?



Peale poolt- ja vastuargumentide hoolikat kaalumist, võtsin vastu otsuse, asuda pidama blogi, ajaveebi või mõttepäevikut – kuidas kellelegi just suupärasem tundub. Iga alustav blogija peab esitama endale küsimuse miks, kellele ja kuidas kavatseb ta seda teha. Ei pääsenud neist küsimustest mööda minagi.
Miks ma siis alustan blogi, ajaveebi või mõttepäeviku pidamist?
Suure ja linnale eluliselt vajaliku ettevõtte juhina valdan ma olulist informatsiooni, mida soovin avalikkusega jagada. Informatsiooni õigeaegne ja adekvaatne edastamine hoiab ära vääritimõistmised ja möödarääkimised, on parim viis suhelda Tallinna Linnatranspordi ASi teenuseid tarbivate linlastega. Võib küsida, miks ei tee ma seda avaliku meedia kaudu? Kindlasti teen, ent nagu paljud meediaga suhtlejad tean, et tänases inforuumis varjutavad seltskonnakroonika kangelaste viieteistminutilised kuulsushetked analüütilised lood ja tegelikku elu kajastavad arvamusartiklid. Jääb võimalus olukorrale alla vanduda ja leppida olulise teabe lahustumise ja püsiväärtuste marginaliseerumisega või luua omalt poolt infoala, mis suudaks noppida päevasündmustest välja olulisema ja jagada seda asjasthuvitatud grupiga. Blogimist alustades valisingi selle võimaluse.
Palgalise meedia sensatsioonijanu paneb ajakirjanikke materjaliga suvaliselt ringi käima, moonutades avalikkusele saadetavat sõnumit tundmatuseni. Olen pidanud viimasel ajal kogema olukordi, kus minu poolt lehetoimetusse saadetud materjalid jäetakse avaldamata, põhjendades seda lugejahuvi puudumisega. Veidi aja pärast süüdistatakse mind aga olulise teabe varjamises, ikka sama, mille avaldamist tulemusteta taotlesin. Ka see on üks põhjus, miks alustan blogimist. Lühidalt – blogi võimaldab mul inimestega rääkida ilma sõnumit moonutava vahelülita.
Lisaks sellele, et olen pea  kahetuhande töötajaga suurettevõtte juht, olen ka oma riigi ja linna kodanik ning linnavolikogu liige, kellel on õigus ja kohustus ühiskonnas toimuvates protsessides kaasa rääkida. Ka seda võimaldab blogidemokraatia ning miks jätta võimalus kasutamata.
Kellele lugemiseks on mu blogipostitused mõeldud?
Minu blogi on mõeldud Tallinna Linnatranspordi ASi teenuste kasutajatele, kes saavad siit teavet ühisveonduses toimuvast, transpordi arenguperspektiividest ning põhimõtetest, mis kujundavad bussinduse, tramminduse ja trolliliikluse homset päeva. Loodan, et blogi leiavad üles ka ajakirjanikud, kes siinsetele materjalidele toetudes saavad ühistranspordi päevateemadest avarama pildi ja oskavad urbanistika üht olulisemat komponenti, inimeste kiiret ja loodussõbralikku kõige ökonoomsemaid logistilisi mudeleid järgivat ümberpaiknemist linnaruumis, blogi materjalide abil käsitleda objektiivsemalt kui seni. Minu blogi on mõeldud ka ASi töötajatele, kellel blogi postitused peaksid aitama paremini mõista oma kohta suures organisatsioonis ja selle toimimises ning võimaldama selgemalt tajuda enda panust selles. Soovin oma postitustega toetada töötajate konsolideerumist ettevõtte põhiväärtuste kaitseks, milleks on reisijate mugavus, ohutus ja rahulolu. Kindlasti leidub minu blogis lugemist ka igale Eesti ja eesti elu pärast muretsevale lugejale Naissaarest Valgani ja Sõrvest Piirisaareni. Läänemaa suvetalunikuna mõistan hästi väikeste külade muresid ja oma probleemidega üksi jäetud vananevate kogukondade ängi. Ka neile saab mu blogis olema sõnumeid.
Kuidas ma oma blogi üles ehitan?
Infohulk kasvab internetikeskkonnas tohutu kiirusega ning asjalikku ja sisulist teavet on sellest massist sageli raske leida. Üritan oma blogis keskenduda peamisele, tagades sõnumitele loogilise, kergesti käsitletava ja mõistetava keskkonna. Tahan, et lugeda oleks kerge, vajalikku leida hõlbus ja et lugejal ei tuleks kahetseda tarbetult kulutatud aja pärast.
On blogisid, kuhu lisandub pidevalt infot ja mida lugeda on huvitav, samas võib leida ka selliseid, kus materjalid lisanduvad äärmiselt visalt ning on taoliseidki, millele viimased postitused lisatud aastate eest. Luban neile, kes minu blogi üles leiavad ning omaks võtavad, et ma ei väsi seda täiendamast ja siia lisandub pidevalt midagi uut ning huvitavat.

Ja veel! Mitte keegi ei valda lõplikku ja ainsat tõde. On ümberlükkamatud faktid, loodusseadused, numbrilised näitajad mille üle ei saa vaielda, ent iga seisukoha ja tõekspidamise üle on võimalik diskuteerida. Siin blogis on esindatud ühe inimese elukogemusel põhinevad arvamused, mis ei pretendeeri ilmeksimatusele ja mille üle saab ja tulebki dispuuti pidada. Selleks teile jõudu head blogihuvilised! Ja pöörduge juba mõne aja pärast minu blogilehele tagasi.