kolmapäev, 10. mai 2017

Tehnika arengut ei saa peatada
 

2. mai hommikul kell 10, sõitis Kopli lõpp-peatusest välja viimane 9. liinil liikuv Škoda troll ning liini võtsid üle hübriidbussid. Esimesed trollid alustasid Kopli-Mustamäe liinil liiklust 18. detsembril 1987. Sellest peale on veetud miljoneid reisijaid. Aga elu on liikunud edasi ja päevinäinud Škodadel aeg minna teenitud vanaduspuhkusele. Kuna kõikjal maailmas asendab trolle hübriidtehnika ning tulemas on juhtmevabad elektribussid, polnud meilgi otstarbekas hakata soetama moraalselt vananenud tehnikat ning tõtt öelda, ega tehasesooje trolle polegi eriti kusagilt saada. Sellepärast oleme võtnud sihiks amortiseerunud trollide asendamise moodsa tehnikaga. Uuemad Solaris trollid jäävad veel kümnek-viieteistkümneks aastaks liiklema, siis võib juhtmetest sõltuva trolliliikluse lõplikult sulgeda.
Huvi viimase Kopli trolli vastu oli suur.
Niisiis alustas viimane Škoda troll Koplist teed ja sõitis Ädala peatuseni, kus istuti ümber kaasaegsesse hübriidbussi. Toimuva ajaloolist tähtsust rõhutas seik, et trolliliiniga hüvasti jätmisel osales Tallinna tegevlinnapea ja TLT AS nõukogu esimees Taavi Aas, kes andis ühistranspordi arengu teemadel selgitusi kohaletulnud ajakirjanikele.
Oli ühtaegu pidulik ja veidi kurbki, nagu hüvastijättudel ikka. Samas tuli end nostalgiast lahti raputada, sest Tallinn pole ju ometi mingi muuseumlinn, kus kunstlikult säilitatakse tehnoloogia arengus umbteele jõudnud trollindust. Võib ju mõista endiste trollipargi töötajate kurvastust trolliliinide sulgemise pärast, ent meil tuleb pidada sammu ühistranspordi arengus toimuvaga ning kõigis eesrindlikes linnades kaovad vaadet häirivad trolliliinid tänavapildist. Kui juhtmevabad elektribussid on ökoloogiliselt sama puhtad nagu sarvetrollid ning hübriidide keskkonnakahju on pigem hüpoteetiline, siis kaob ju mõte kalli ning kohmaka trollitranspordi käigushoidmiseks.
Trollifännide lohutuseks.
Viimases Kopli trollis tegi sõidu kaasa end trollifänniks nimetav Heiki-Sten. Noore mehe kiindumus trollidesse on tõepoolest hämmastav. „Ringvaade“ võttis fännilt intervjuu, kus too kinnitas, et on alates aastast 2008 sõitnud trolliga enam kui 17 000 korda ning arvestades, et Heiki-Sten peab kõikide oma sõitude üle kiivalt arvestust, võib seda uskuda. Ühel päeval olevat ta teinud trolliga 18 otsa! Vat see on tõeline armastus sarvilise sõiduki vastu! Tunnistan ausalt, et minu füüsiline vorm jääb taolise vägitüki kordamise tarvis kesiseks.
Heiki-Sten ütles sedagi, et hübriidiga ta sõita ei kavatse, kuna see kasutab diislit ning elektri abil toimub vaid paigaltvõtt. Siin tahaksin noort trollisõpra veidi parandada. Nimelt liigub hübriid elektriga kiiruseni 30 km/h, mis foore ja ummikuid arvestades tähendab ca poolt sõiduaega. Hübriidi euro 6 diiselmootor väljastab aga keskkonda märksa vähem heitmeid, kui viie-kuue aasta vanune sõiduauto, milliseid on meie liikluses suurel arvul. Üldse on tänapäeval linnabusside saastest kuidagi imelik rääkida, sest see moodustab ca 2% kogu Tallinna transpordisaastest. Oleme valdavalt omaks võtnud tänapäevased hinnangud, ent bussidest rääkides leidub ikka mõni entusiast, kes hakkab pajatama tossavatest mootoritest. Sõbrad, Ikaruste aeg on ammu läbi!
Trollid veel sõidavad.
Aga trollilembidele tahaksin meenutada, et esialgu jääb alles tervelt neli liini, kus sõidurekordeid purustada. Samuti võib endale mahakantud trolli soetada. Paneme mõne kobedama aeg-ajalt oksjonile ning väga konkurentsivõimelise hinnaga.
Tegelikult pole trollibuss aga nii süütu sõiduvahend ühti, nagu trollifännid räägivad. Unenägude seletajat uskudes, ei too trollibussi nägemine endaga midagi head. Kui unes trolliga sõidad, siis pole ilmsi kiiret tõusu karjääriredelil oodata. Kui näed unes, et trollibussil tulid sarved maha, peaksid armuasjades ebameeldivusteks valmis olema. Noore naise jaoks tähendab uni, kus ta ühe trollibussi juurest teise juurde jookseb, ent uksed tema nina ees sulguvad, et elus jääb vaeseke pikalt vanapiigaks või ei õnnestugi mehelõhna üldse ligi saada. Sellised lood nende trollidega. Sellepärast soovitan valida sõiduks hübriid, sest unenägude seletajas pole nende moodsate aparaatide kohta sõnagi.
 

1 kommentaar:

  1. Tegelikult olen ma nende hübriidbussidega sõitnud küll, alles üleeile 45. liinil. Lihtsalt nende 24, 42, 43, 72 liinidega sõitmine tundub kuidagi... vale.
    Mis puutub hübriidide kohaltvõttu, siis reaalsuses ei jõua buss peatusest väljagi sõita kui juba on kuulda, kuidas lülitub sisse diiselmootor. Kas ei oleks sellest elektrimootorist rohkem kasu kui diiselmootor lülituks sisse alles 50 km/h kiirusel?

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.